Aan de slag met achtergronden op de speltafel

In deze blog vertelt Mevin over het ontstaan van de achtergronden, hoe ze verder ontwikkelden, wat haar favorieten zijn, hoe je er het best mee aan de slag kan gaan,.. 
Kortom al haar tips en tricks bij elkaar!

Enkele jaren geleden deed ik een vervanging in een eerste kleuterklas.

Daar stond al enkele maanden hetzelfde Fisher-price speelhuisje op tafel, en de klasjuf wilde graag dat dit zo bleef. 
Maar die hoek werkte niet, de kinderen waren duidelijk uitgespeeld met het materiaal, dus ik dacht na hoe dit anders kon.
De kerstperiode was in aantocht, daar kon ik misschien iets mee doen… Ik pakte wat kleine blokjes in die konden dienen als cadeautjes, plaatste wat kleine dennenboompjes op tafel en hing kerstlichtjes rond de hoek. Een groot succes! Terug leven in huis, letterlijk en figuurlijk. Betrokkenheid stimuleren… 
✔︎

Maar dat kon misschien nog beter...

Ik hing tegen de wand waar de tafel tegen stond wat prenten in kerstsfeer, een soort achtergrond met typische thematische woordenschat. Ik merkte tijdens het spel dat de prenten de fantasie stimuleerden, taal uitlokten maar ook spelideetjes gaven. Geweldig!

Toen het een week na de kerstvakantie sneeuwde, toverde ik een sneeuwlandschap op tafel. En zo ging het telkens verder.

Bij elk nieuw thema in de klas, voorzag ik nieuwe speeltafelachtergronden. Mijn collega’s waren minstens even enthousiast als mijn kleuters.
Ik maakte een wereld voor dino’s, een kabouterbos, een onderwaterwereld… 
Intussen maakte ik verschillende achtergronden voor diverse thema’s en zie ik mijn prenten in heel veel klasjes hangen. Ik ben ontzettend fier dat leerkrachten (en intussen ook steeds meer ouders thuis) een hoek nieuw leven in kunnen blazen en fijn spel stimuleren met mijn achtergronden.

 

 

Toen ik enkele maanden later mijn heksenkeuken aan het inrichten was in de huishoek, dacht ik dat dit misschien een perfecte plaats was om ook achtergronden voor te voorzien. Mijn heksenkeuken achtergronden zijn intussen één van mijn favoriete achtergronden geworden omwille van de magische vibe die ze uitstralen tegen een ‘gewone’ klasmuur. 

Mijn achtergronden gebruiken? Je kan ze hier downloaden op de website van Juf Sara, printen, eventueel lamineren en ophangen. Ze komen het best tot hun recht op A3-formaat, maar A4 kan zeker ook. Mini effort, maxi effect! In een paar seconden tijd heeft een hoek een heel andere uitstraling. Nog wat thematische spulletjes erbij en je bent vertrokken. 

Mevin haar favorietjes:

Achtergronden voor het rollenspel:

 • Heksenkeuken achtergronden voor in de huishoek
 • Pietenbakkerij voor in de huishoek
 • Kerstfeest voor in de huishoek
 • Frietjes voor in de huishoek of het winkeltje

Achtergronden voor de speeltafel:

 • Dinosaurus achtergronden
 • Boerderij achtergronden
 • Kabouter achtergronden

Speeltafel must haves:

 • Leuke speelhuisjes
 • Boerderijtje (vintage pareltjes op Vinted!)
 • (Houten) dieren
 • Blauwe gekleurde doekjes voor zee/water/rivieren…
 • Groene ondergrond als gras (of stukjes grasmat)
 • Mooie bomen, hekjes, ….

 

Wil je meer lezen van juf Mevin, klik dan op haar naam.

Meer lezen

Vijf boekentips plus een leuke werkvorm

Een liefde voor prentenboeken.
Ik ben vast niet alleen. Zelf heb ik een hele collectie pareltjes verzameld doorheen mijn jaren in het 1e leerjaar.
Nu ik even dat leerjaar achter mij liet, vind ik het ook geweldig om in het 4de leerjaar voor te lezen of de kinderen te laten voorlezen.

Want (voor)lezen is van levensbelang in élke klas.
Zeg maar dat ik het je gezegd heb.
Graag neem ik je mee in een top 5 van boeken die ik samengesteld heb.
Boeken die voor mij echt toppers zijn om mee te werken in de klas. Kleuter of lager.

Meer lezen »

Get to know me

Ik ben Juf Sara. Een 25 jarige bezige bij die halftijds in het onderwijs staat en halftijds haar eigen bedrijf heeft. Ben je benieuwd naar mijn verhaal? Lees dan snel verder!

Meer lezen »

10 sensoryplay ideeën voor de winterperiode​

In deze blog neemt juf Marieke je mee in de wondere wereld van sensoryplay en laat ze jullie maar liefst 10 sensoryplay ideetjes zien die ze zelf al inzette in haar klas. Je kan ze gebruiken tijdens het thema pooldieren, noord en zuidpool, winter,… Wat is jouw favoriet?

Meer lezen »

Het kerstpostkantoor

Juf Imke ging aan de slag met het kerstpostkantoor in haar 3de kleuterklas.
Het leefde zo bij de kinderen dat ze dit graag met jullie wilde delen.
Welkom in de klas van juf Imke.

Meer lezen »