De pietenbakkerij
In deze blog neemt juf Imke je mee naar de uitgewerkte pietenbakkerij in haar klas.
Ik vertel je graag hoe ik dit aanpak – mocht je dit een leuk idee vinden, kan je er zeker het jouwe van maken.
Je kiest als leerkracht 4 of 5 afspraken uit die je belangrijk vindt.
Begin niet met 10 afspraken, want dit maakt het voor de kleuters en leerlingen in je klas moeilijk.
Ook voor jezelf trouwens.
Deze prentenboeken pak je in en leg je in de kring of op een plaats vooraan in de klas als een kring niet lukt in jouw klas.
Dit zou ik niet vanaf het eerste moment doen dat de kinderen in de klas komen, maar in de namiddag of de 2eschooldag.
Zodat ze toch al wat op hun gemak zijn.
Je kiest een kleuter of leerling uit die een boekje naar keuze mag kiezen. Zo blijft het voor jou ook nog een beetje spannend .
Als het prentenboek tevoorschijn komt, doe je wat je altijd doet bij een prentenboek.
Je bekijkt de kaft, leest de titel voor, stelt vragen aan de kinderen, …
In een 3e kleuterklas en in het lager vind ik het ook belangrijk dat je woorden als ‘auteur’ en ‘illustrator’ aanbrengt.
De kinderen die bij mij in het 1e leerjaar zaten, kenden die woorden heel goed. Daar was ik altijd stiekem heel fier op.
Ze verklaarden dan ‘auteur’ als de schrijver van het boek en ‘illustrator’ als de tekenaar van het boek.
Vervolgens wordt het prentenboek voorgelezen. Sommige koppelen daar een ritueeltje aan, anderen lezen het gewoon voor.. Hoe jij het in jouw klas gewoon bent.
Na elk voorgelezen prentenboek bespreek je opnieuw het verhaal. Naar gelang de leeftijd van jouw kleuters of leerlingen pas je de vragen aan natuurlijk.
Mijn laatste vraag was bij elk prentenboek ‘Wat hebben we nu eigenlijk geleerd uit dit verhaal?’.
Meestal, door de vragen die je vooraf stelde, kwamen de kinderen zelf tot de conclusie van de klasafspraak die je voor ogen had.
Nadat de klasafspraak gezegd werd, zei ik dan dat ik deze heel belangrijk vind in een klas en dat ik die graag wil gebruiken het komende schooljaar in de klas.
In Canva maakte in posters in mijn klasthema en die hing ik uit in de kring en in de klas. Zo kon ik op verschillende momenten terugblikken naar onze verhalen.
De boekjes kregen ook een centrale plaats in de klas of in de klasbieb. Op die manier kan je, als een afspraak minder loopt voor de klasgroep of voor bepaalde kleuters of leerlingen individueel, het prentenboek nog eens voorlezen.
Hieronder toon ik jullie graag welke boeken en afspraken ik aan elkaar koppelde en geef ik nog andere boekentips die bij een bepaalde afspraak kunnen horen. Vind je zelf andere boeken, leuk! Deel je jouw tip dan?
Extra tip – de reeks ‘mijn kop is top’ bij Clavis biedt voor vele moeilijkheden in de klassen een boekje aan dat je kan voorlezen.
Prentenboek
Adam Ciccio & Myriam Berenschot
Bizzy het bijtje is kleiner en anders dan de andere bijen in zijn korf. Hij wil zo graag heel hoog vliegen met de vogels. Zij vliegen zo hoog! De andere bijen lachen Bizzy uit met zijn plan. Maar Bizzy geeft niet op. Hij blijft geloven in zichzelf tot op een dag hij hoger en hoger vliegt…
Andere titels die je voor deze klasafspraak kan gebruiken
Prentenboek
John Kelly & Steph Laberis
Eend wil heel graag bij een vriendenclub horen. Maar bij de ene club moet hij kunnen trompetten, bij de andere club verwacht men dat ze kan sissen, .. Wat Eend ook probeert, het lukt haar niet om te trompetten of te sissen.
Eend beslist om zelf een club op te richten. Eéntje waar iedereen welkom is!
Andere titels die je voor deze klasafspraken kan gebruiken
Prentenboek
‘Het meisje dat nooit fouten maakte’
Marck Pett & Gary Rubinstein
Isabelle heeft nog nooit, maar ook nog nooit één fout gemaakt! Ze vergeet nooit iets en zal altijd alles direct doen wat gevraagd wordt.
Tot ze plots BIJNA een foutje maakt.. Isabelle wordt bang om nog eens een fout te maken, …
Andere titels die je voor deze klasafspraak kan gebruiken
Prentenboek
‘Wezel Willem durft anders zijn’
Samuel Langley-Swain & Ryan Sonderegger
In het Snorrebos zijn er heel wat regels. Alle wezels houden zich aan de regels. Behalve wezel Willem. Want hij draagt kleren, hij houdt ervan om kleren in verschillende kleuren te dragen. Tot plots de andere wezels in opstand komen…
Andere titels die je voor deze klasafspraak kan gebruiken
Prentenboek
‘Pauwtje Pio, Samen lukt het wel!’
Ruth Brillens & Rik De Wulf
Pauwtje Pio en zijn vrienden leren een nieuw vriendje kennen, Solo!
Hij kan prachtig zingen en wil heel graag een concert geven. Helaas, Solo kent maar één liedje.
Pauwtje Pio en zijn vriendjes gaan aan de slag om samen met Solo een prachtig concert te geven…
Andere titels die je voor deze klasafspraak kan gebruiken
In deze blog neemt juf Imke je mee naar de uitgewerkte pietenbakkerij in haar klas.
In deze post krijg je 10 handige tips te lezen die kunnen helpen bij de woordenschatontwikkeling van kleuters
De boekenhoek in de kleuterklas is een magische plek waar kinderen hun verbeelding kunnen laten gaan, verhalen kunnen ontdekken en hun liefde voor lezen kunnen ontwikkelen. Door interactieve elementen toe te voegen, kunnen we deze ervaring nog verrijkender maken. Hier zijn enkele inspirerende ideeën om de boekenhoek in jouw kleuterklas interactief en boeiend te maken.
Dit is een template, dupliceer deze pagina om een nieuwe post te maken. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Juf Steffi vertelt in deze blog hoe ze de wissel van jongste kleuters naar oudste kleuters ervaarde.
Juf Laura neemt jullie mee doorheen de dag in de vlinderklas. Dit is de instapklas. We starten het schooljaar met een klein groepje en bij elk instapmoment groeit onze klas.