De cijfer- en letterhoek

Juf Steffi neemt jullie graag eens mee naar haar letter- en cijferhoek in de klas. Ze nam enkele foto’s van zowel haar klas als deze van haar parallel. Deze hoeken zijn uitgewerkt met materialen die de kleuters mogen/kunnen gebruiken bij wiskundige- en taalactiviteiten.
Wil je meer zien van Juf Steffi? Klik dan hier!

Cijferhoek

In de cijferhoek zijn we begonnen met de cijfers tot 10 op te hangen. In de cijfers, staan er de verschillende getalbeelden. Zo kunnen de kleuters hier telkens naar terug kijken indien ze dit nodig hebben. Ook hangen we aan de cijferlijn telkens het nieuwe cijfer dat we leerden. Voorlopig zitten we aan 8, op het einde van het schooljaar zullen de cijfers tot 10 er hangen.
In de cijferhoek staat er ook een tafel waar de kinderen wiskundige activiteiten kunnen doen. Dit kan vanalles zijn. Vb. wegen, meten, tellen, … De materialen voor deze activiteiten kan je ook terugvinden in de hoek. Zo staan de weegschalen op het kastje voor de activiteiten rond wegen. In de bakjes in de kast vind je andere materialen die bruikbaar zijn. Vb. linking cubes, schakels, meetlatten, meetwormen, stapeldopjes, …
Verder is de hoek aangevuld met een wiskundekastje gevuld met de wiskundebundel van Juf Sara en enkele boeken rond cijfers. Er staan ook 2 handen waarop het aangeleerde cijfer wordt aangeduid. En dan zijn er nog enkele wiskundige spelletjes waarmee de kleuters mogen spelen.

Letterhoek

In de letterhoek hangt eerst en vooral het hele alfabet. Zowel in hoofdletters als in leesletters. Je kan er ook onze letterdief vinden samen met z’n boek. Er ligt ook een boekentasje met daarin een kleine versie van de letterdief. Deze mag een kleuter een weekend mee naar huis nemen als we een nieuwe letter aanleerden. In de boekentas zit ook een schriftje waarin de kleuters dan samen met hun ouders foto’s of tekeningen mogen kleven van voorwerpen die ze vonden met de letter die we leerden. Op maandag bespreken we nog eens welke letter we leerden en mag die kleuter komen vertellen welke dingen hij/zij vond bij zich thuis met deze letter.

Verder kan je in de letterhoek ook het letterkastje vinden. Dit is een kastje met 30 schuifjes en op elk schuifje staat de hoofdletter en de leesletter. In de schuifjes zitten er losse letters, stempels, ponsen en plasticineuitstekers. De kleuters mogen hier zelfstandig mee aan de slag. Zij mogen deze gebruiken tijdens taalactiviteiten, vb. woordkaarten nastempelen/naleggen.

Dan zijn er ook nog enkele doosjes aanwezig met materialen die te gebruiken zijn bij taalspelletjes. Vb. letters om te rijgen, magneetletters, letterstempels, letters voor op de lichtbak, …

En dan hangen in de klas ook nog de letterposters van juf Sara aan de muur. Per letter die we aanleren komt er ook het woord bij dat bij die letter hoort. Dat is het woord dat ze ook in het 1e leerjaar leren, zo hebben zij dit al eens gehoord en is het volgend jaar gewoon herhaling.

Ziezo, dit was een rondleiding in onze letter- en cijferhoek. Dit zijn de standaard materialen die we altijd kunnen aanbieden in de hoeken. Per thema komen er natuurlijk ook nog materialen uitgewerkt in thema bij. Vb in thema kunst liggen er kleine canvassen met letters op, waarmee de kleuters de woorden moeten namaken.

Ik hoop dat ik jullie hiermee wat inspiratie heb kunnen geven om jullie eigen letter- en cijferhoek uit te werken. En heb je nog vragen, stuur dan gerust maar een berichtje! 😊

Meer lezen