10 sensoryplay ideeën voor de winterperiode

In deze blog neemt juf Marieke je mee in de wondere wereld van sensoryplay en laat ze jullie maar liefst 10 sensoryplay ideetjes zien die ze zelf al inzette in haar klas. Je kan ze gebruiken tijdens het thema pooldieren, noord en zuidpool, winter,… Wat is jouw favoriet?

Wil je meer van deze creatieve duizendpoot zien, klik dan hier.

Sensorisch spelen opent de deuren naar een wereld van ontdekking en plezier voor kinderen van alle leeftijden. Het gaat verder dan gewoon spelen; het stimuleert de zintuigen en draagt bij tot heel wat vaardigheden. Door het aanraken, vasthouden en manipuleren van de materialen, ontwikkelen de kinderen hun fijne en grove motoriek. Het verkennen van de verschillende texturen en materialen, stimuleert de hersenen, wat de cognitieve ontwikkeling bevordert. Dit draagt bij aan het vermogen van een kind om complexere leertaken uit te voeren. Ook de emotionele regulatie heeft hierbij een belangrijke factor. Sensorisch spelen biedt kinderen een veilige manier om emoties te uiten en te leren omgaan met verschillende sensaties. Het helpt kinderen ook om zelfstandig te spelen, samen te spelen en te leren delen.

Een sensory play kan je  opbouwen in élk thema. Op instagram en pinterest kan je ontzettend veel ideetjes opdoen. Veel heb je niet nodig, de meeste zaken heb je vaak al in huis. Natuurlijke materialen zoals rijst, zand, mais, kikkererwten,… kunnen een mooie basis vormen. Door hier enkele materialen aan toe te voegen zoals schepjes, potjes, magnetische elementen in combinatie met een magneetstok, figuurtjes in thema, knutselmaterialen (zoals pomponnen, chenille (is ook magnetisch!), pluimpjes), natuurlijke elementen (zoals houten schijfjes, herfstvruchten,…)… kan je heel snel een rijke spelomgeving creëren.
Materialen die de verschillende zintuigen aanspreken kunnen extra impulsen bieden. Denk aan geurige klei, gekleurde basismaterialen (rijst, kikkererwten,…), water of ijs, een combinatie van zachte en harde materialen,…

Ik bied de materialen meestal aan in een ruime bak waar minstens 2 a 3 kinderen naast elkaar kunnen staan om te spelen. Ik plaats de bak op een tafel waar de kinderen recht kunnen staan. Zo kunnen ze overal goed aan. Ik heb bij elke sensoryplay twee belangrijke afspraken: het materiaal blijft in de bak en we stoppen niks in de mond. Probeer de kinderen de vrijheid te geven om de activiteit zelf te leiden en zijn eigen ontdekkingen te doen. Vermijd te veel sturing, tenzij deze nodig is om de veiligheid te waarborgen (bv. waterparels). De sensoryplay tafel staat ook altijd in mijn gezichtsveld zodat ik een oogje in het zeil kan houden.
Nog een laatste tip: maak je niet druk als er materiaal op de grond valt. Dat kan je niet vermijden. Hoe meer ze er mee leren spelen, hoe minder dit zal gebeuren. Adem in, adem uit en neem een veegborstel bij de hand 😉.

Je kan natuurlijk zelf aan de slag gaan om speelsets samen te stellen, maar je kan deze ook kant en klaar aankopen bij verschillende lokale ondernemers zoals K-deetje, Raising Sprouts, Game of toddlers,…

10 spelideetjes rond sensoryplay in thema pooldieren

 

 

1.Waterparels

Waterparels in combinatie met de pooldieren uit de pooldierenbundel. Ik sorteerde er de blauwe, paarse en doorzichtige parels uit. Het vraagt even geduld, maar het resultaat oogt wel heel mooi!
Waterparels kan je vinden bij houtenonderwijsmaterial, …

 

 

2. Gekleurde ijsblokjes

Water met veel verf mengen en invriezen in ijsblokjesvormen. In combinatie met enkele grijpers en sorteerschaaltjes (onder andere te vinden bij houtenonderwijsmateriaal)

 

 

3. Sneeuwschuim

Bicarbonaat mengen met scheerschuim. Kan ook met maïzena en scheerschuim. Enkele pinguïns of andere pooldieren aan toevoegen (deze zijn van K-deetje) en klaar!

 

 

4. Ijsblokjes

Vul enkele potjes met water en pooldieren en vries deze in. Biedt ze samen met heel wat andere ijsblokjes aan in een grote bak, samen met wat hamertjes. De kleuters hebben uren plezier om de pooldieren te bevrijden uit het ijs. Dit is één van mijn favorietjes!

 

 

5. Speelrijst

De basis der basissen. Gekleurde rijst in combinatie met enkele pomponnen, glazen parels, schepjes. Voeg er nog enkele speelfiguren aan toe en je hebt een uitdagende spelomgeving. Ik voegde een iglo (hamsterhuisje) toe en een duploset van pooldieren.

 

 

 

6. Verpakkingsmateriaal

Dit verpakkingsmateriaal (textuur van playmaïs) in combinatie met de ijsschots en pinguïns uit het spel panic pinguïn.

 

 

7. De ijskoningin

Gekleurde kikkererwten in combinatie met zachte pomponnetjes. Enkele loose parts en een pegdoll van een ijskoningin geven aanzet tot een fantasie spel

 

8. Kokosrasp

Kokosrasp was een echte sensorische beleving, door de geur en het gevoel. Door de olie blijft de rasp wat aan de handen kleven en dit gaf een extra dimensie aan het spel.
Ik bood hierbij de houten stapelpinguïns aan, maar zou dit niet meer opnieuw doen, omdat het vet afgaf op het hout. Ik zou hierbij kiezen voor afwasbare materialen zoals de duploset, de speeldiertjes,…

 

 

 

 

9. Water en isomo

Zo simpel als het maar kan zijn!

 

 

 

10. Pampervulling

Safe the best for last: deze vond ik de coolste! Je snijdt de binnenkant van de pampers open en voegt hier water aan toe. Een halfuurtje wachten en tadaaaa, speelsneeuw!

Tot slot

Sensorisch spelen opent de deur naar een wereld van verbeelding en leren voor kleuters.
Laat de creativiteit de vrije loop gaan en geniet van het plezier van sensorisch spelen!

PS: ook voor volwassenen kan sensory play heel rustgevend zijn 😉.

Meer lezen